Få boliger til leie (FOTO)

Finanskrisen skapte et kunstig høyt antall utleieboliger, fordi mange som ikke fikk solgt valgte å leie ut i håp om bedre tider, mener Tom A. Andersen i Utleiemegleren.(Foto: Hege Bakke/Newswire)   Last ned bilde

(NW): Antall ledige utleieboliger er nesten halvert på et år. I oktober og november var det 45 prosent færre annonser for utleieboliger på Finn.no enn på samme tid i fjor.

Utleiemegleren, som er størst i sin bransje, melder også om en kraftig nedgang i ledige utleieboliger.

– De fleste som leide ut boligen sin i fjor høst og vinter fordi de ikke fikk solgt på grunn av finanskrisen, leide ut for ett år. Nå er det ny optimisme i boligmarkedet og mange av disse boligene lagt ut for salg igjen, sier Tom A. Andersen i Utleiemegleren.

Og nedgangen i antall utleieboliger ser ut til å fortsette nå i desember. I begynnelsen av desember i fjor var det nesten like mange boliger til leie som til salgs på Finn. I dag er bare rundt 14 prosent av annonsene utleieboliger.

Stabiliseres

At vi de seneste månedene har fått stadig færre utleieboliger, er et tegn på at utleiemarkedet er i ferd med å stabilisere seg igjen, mener Andersen.

– En halvering av ledige boliger kan virke dramatisk, men må sees i lys av at finanskrisen skapte et kunstig høyt antall utleieboliger. Likevel er det færre ledige boliger nå enn normalt. Sammenlignet med for to år siden har vi rundt 20 prosent færre ledige utleieboliger, sier han.

I over et år har det vært leietagers marked, men dette har nå snudd.

– Overskuddet av utleieboliger gjorde at folk som skulle leie kunne velge og vrake. Folk tok seg god tid og så gjerne på flere leiligheter før de bestemte seg. Nå er utvalget så lite at man ikke kan være like kresen, sier Andersen.

Høyere standard

Han mener konkurransen om leietagerne har vært med på å heve standarden på utleieboliger det seneste året.

– Gamle og nedslitte leiligheter som før ble leid ut uansett, ble plutselig stående tomme. Utleierne har vært nødt til å møte kravene fra kresne leietagere, og mange leiligheter er blitt pusset opp og malt i lyse farger, sier Tom A. Andersen.

Prisen på utleieboliger ble presset ned i takt med det store utvalget. Nå er prisene på vei tilbake til gammelt nivå, viser en prisoversikt fra Utleiemegleren.

FAKTA

I oktober 2009 var 4495 boliger til leie på Finn.no, mot 7875 i oktober 2008.

I november 2009 var 4578 boliger til leie på Finn.no, mot 8477 i november 2008.

 

Kontaktpersoner:

  • Tom Anders Andersen, daglig leder i Utleiemegleren Lysaker, telefon 67 11 55 20/ 90 99 43 35

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Utleiemegleren.

 

 

 


Relaterte artikler