Berg- og dalbane i utleiemarkedet (FOTO)

Neste år vil færre utleieboliger gi større konkurranse og stigende utleiepriser, mener Geir Skogheim i Utleiemegleren.(Foto: Newswire)   Last ned bilde

(NW): Etter et turbulent år, er utvalg og priser på utleieboliger på vei tilbake mot normalt nivå. I 2010 vil konkurransen om utleieboligene bli større og prisene stige igjen.

Det mener Utleiemegleren, som er størst i bransjen og forvalter rundt 6400 utleieboliger.

Fra prisene var på det laveste i mars, har eksempelvis ettroms leiligheter i Oslo steget med 16 prosent ved utgangen av 2009, viser en prisoversikt fra Utleiemegleren.

Toroms steg med syv prosent, og treroms med ti prosent i samme periode.

Jo-jo-priser

– Vanligvis er utleiemarkedet mer stabilt enn salgsmarkedet. Men finanskrisen førte til et uvanlig år med store svingninger både i pris og utvalg av boliger, sier Geir Skogheim i Utleiemegleren.

I begynnelsen av året var det rekordmange boliger til leie på Finn. I mars var det for første gang like mange boliger til leie som til salgs.

– Det kom en flom av usolgte boliger på utleiemarkedet og prisene dalte. Fra våren og utover høsten var markedet preget av stort utvalg og lave priser, sier Skogheim.

Nå ved utgangen av året er situasjonen snudd opp ned, med en halvering av antall ledige utleieboliger.

– Vi har faktisk færre ledige boliger nå enn vi hadde på samme tid i fjor. Utleieprisene følger utvalget, og dermed har prisene gått noe opp og vil fortsette å stige i 2010.

Forventer økt press

Turbulensen i utleiemarkedet i år skyldes også at mange har gjort nye boligvalg.

– I 2009 valgte mange som ellers ville kjøpt bolig, å leie i stedet. Flere unge i etableringsfasen leide fordi det virker tryggere. Også flere eldre enn tidligere har leid bolig, fordi de har gått på en smell økonomisk eller fordi de har vært usikre på boligmarkedet, sier Skogheim.

Byggeboomen ga mange arbeidsinnvandrere som nesten utelukkende leide bolig, og da gjerne i store kollektiv. Mange av disse måtte dra tilbake til hjemlandet i året som gikk.

Samtidig var det mange bedrifter som sa opp leiekontrakter, enten fordi de gikk konkurs, eller fordi de ville spare penger.

Utleiemegleren tror likevel på større press i utleiemarkedet i 2010.

– Når økonomien bedrer seg vil bedrifter leie boliger igjen og arbeidsinnvandrerne vende tilbake. Med økt innflytning til storbyene og stadig befolkningsvekst, vil presset på utleiemarkedet øke i løpet av neste år, mener Geir Skogheim i Utleiemegleren.

Kontaktpersoner:

  • Geir Skogheim, daglig leder i Utleiemegleren Frogner, telefon 95 02 36 64

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Utleiemegleren.

 

 

 

 


Relaterte artikler