Newswire

Heder til norsk optiker-helt (FOTO)

Hans Bjørn Bakketeig mottok prisen av president Tone Garaas-Maurdalen i World Council of Optometry i Chicago søndag (Foto: Anne Jervell).  

(NW): Verdens optikere har kåret Hans Bjørn Bakketeig fra Os i Hordaland til Årets optiker. I Moldova er Bakketeig en helt som har hjulpet mange tusen svaksynte til et bedre liv.

Hans Bjørn Bakketeig er leder for organisasjonen Hjelp Moldova, en uavhengig humanitær norsk hjelpeorganisasjon. Siden oppstarten i 1994 har Hjelp Moldova sendt mange trailerlass med medisinsk hjelpeutstyr verdt flere titalls millioner kroner til Europas fattigste land.

De siste årene har organisasjonen under Bakketeigs ledelse i hovedsak satset på opplæring av fagpersonale for å diagnostisere øyesykdommer og bidra med synshjelpemidler. Organisasjonen lønner blant annet lege og sykepleier og har etablert et nasjonalt kompetansesenter for øyesykdommer.

Unikt samarbeid

– Vi nominerte Hans Bjørn Bakketeig til prisen International Optometrist of the year fordi han har forandret livet til tusenvis av mennesker i Moldova. Alt arbeidet han har gjort er på fritiden og i ferier, og det er ulønnet. Nå er vi stolt og glad for at han fikk prisen, sier leder Anne Jervell i Norges Optikerforbund.

Prisen ble delt ut på åpningen av årsmøtet til World Council of Optometry i Chicago søndag kveld.

– Bakketeig har gjort en vesentlig innsats for samfunnet og optometrien. Han setter menneskeverdet fremst og ser etter potensialet i hvert enkelt menneske. Han har oppnådd et unikt samarbeid med øyeleger, andre fagpersoner og politikere på høyeste hold i Moldova, sier president Tone-Garaas Maurdalen i World Council of Optometry.

Enorm forskjell

På få år har flere tusen barn og svaksynte blitt undersøkt og fått hjelp til å se bedre ved senteret i Moldovas hovedstad Chisinau.

– Jeg kan se at det vi gjør nytter. Det utgjør en enorm forskjell for folk. Det driver meg, sier den stolte prisvinneren Hans Bjørn Bakketeig, som til daglig har sitt virke ved Hjelpemiddelsentralen i Hordaland.

Han mener nordmenn vet svært lite om Moldova, et europeisk land der mange barn ikke får den hjelpen de trenger.

– Barn i Moldova får aldri tilbud om synsundersøkelse, de går uten å få hjelp. For svaksynte er det katastrofalt, sier Bakketeig.

Hjelp Moldova drives utelukkende av innsamlede midler, fra bedriftssponsorer, private givere og skoler. I hjembygda Os utenfor Bergen er engasjementet stort, men organisasjonen sliter med å få inn nok penger til å utdanne og lønne personell.

Hans Bjørn Bakketeig jobber tett med moldovske myndigheter, og han har hatt en rekke møter med landets helseminister og statsminister for å videreutvikle samarbeidet.

– Målet vårt på sikt er at Moldova selv skal være rustet til å kunne hjelpe svaksynte på en tilfredsstillende måte uten å være avhengig av oss.

 

Kontaktpersoner :

  • Leder Anne Jervell i Norges Optikerforbund, telefon: 408 77 633
  • Prisvinner Hans Bjørn Bakketeig, telefon: 922 02 344

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.