Flere leser Bibelen på nett

DAGENS BIBEL: Den digitale Bibelen leses både på trikken og på jobben. (FOTO: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)   Last ned bilder

Stadig flere leser Bibelen på nettet. Det finnes flere hundre digitale utgaver å velge mellom.

– Hver måned er mellom 30 000 og 90 000 innom og leser Nettbibelen på vår hjemmeside, bibel.no, sier Petter Kjus Skippervold i Bibelselskapet.

Nettbibelen er én av mange bibler som er gratis tilgjengelig på nettet.

– Tekstene kommer i ulike formater og på ulike plattformer. Den nyeste bibeloversettelsen fra 2011 kan for eksempel fås som en bibel-app, i en nettlesningsvariant eller som lydfil. Den kommer også i en utgave med ekstra stor tekst.

Selv om flere leser Bibelen på nett, har det ikke vært noen nedgang i salget av Bibelselskapets bibler i bokform.

– Vi selger 50 000-60 000 bibler i året. Salget går jevnt og trutt med noen små svingninger, sier Kjus Skippervold.

Neste år åpner Nordens første bibelmuseum i Oslo, med over 2000 ulike bibelutgaver. Nordisk bibelmuseum vil også gjøre over 500 elektroniske bibler tilgjengelige for publikum.

Flere hundre digitale

– Det som er veldig positivt er at mange bibler og bibelmanuskripter som tidligere var lite, eller ikke tilgjengelige for folk flest, er blitt skannet inn. De kan nå leses på nettet og studeres i detalj, sier Pål-Espen Tørisen i Nordisk bibelmuseum.

Blant skriftene som nå er blitt tilgjengelige på nettet, er Dødehavsrullene (en samling av nær 900 jødiske tekster nedskrevet mellom 200 f.Kr. og 70 e.Kr.), Codex Sinaiticus (håndskrevet gresk bibel fra 300-tallet) og Codex Aleppo (hebraisk bibel fra 900-tallet).

– Disse tekstene har nærmest vært forbeholdt forskere. I dag kan alle som ønsker det få gleden av å bli kjent med dem, sier Tørisen.

Han er ikke sikker på hvor mange bibler som finnes i ulike digitale formater og på ulike språk, men bare i sin egen samling har han over 500 elektroniske bibelutgaver, og det er de som skal være tilgjengelige for publikum på museet.

En annen fordel med digitale bibler er at de dekker flere behov. For svaksynte kan det være en fordel med større skrift, og for blinde kan en lydfil fungere godt.

– Dessuten er det enklere å kunne lese biblene der man er, på mobilen eller nettbrettet. Særlig de unge synes det er praktisk å kunne ha med seg bibelen i lomma, sier Tørisen.

Leser på dagtid

Ifølge Bibelselskapet er det i arbeidstiden de har mest treff på bibel.no.

– Det er nok mange studenter som er innom sidene i løpet av dagen, og også folk som jobber innenfor kirken. Vi ser også at det er en oppsving på onsdager når det er messe, og på søndager når det er gudstjeneste. Da leser folk tekstene på telefonen mens de sitter i kirken, sier Petter Kjus Skippervold i Bibelselskapet.

Flere av nettbiblene er gratis, mens noen av appene må man betale for.

 

Kontaktperson:

  • Rune Arnhoff, stiftelsen Nordisk bibelmuseum, mobil 913 94 354.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Nordisk bibelmuseum.

 

 

 


Relaterte artikler