Boom for ernæringsstudier

(NW): Kosthold på timeplanen er trendy. 800 søkte ernæringsstudiet i fjor, en økning på 56 prosent fra året før. Bare 20 studenter fikk plass. Avdeling for ernæringsvitenskap ønsker nå å doble antallet studieplasser.

– Ernæring, kosthold og trening er i mediene daglig, og svært mange unge mennesker er opptatt av å leve sunt. Det bidrar til økt interesse for disse studiene, sier studiekonsulent Anne Irene Larsen ved Avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo til nyhetsbyrået Newswire.

Høsten 2004 hadde 145 søkere ernæringsstudiet som førstevalg, en økning på 56 prosent fra året før. Den store interessen har ført til at avdelingen nå søker Utdannings- og forskningsdepartementet om å opprette 20 nye plasser. Larsen mener at oppmerksomheten rundt Fedon Lindberg og dietter har bidratt til økt interesse for faget.

– Karbohydrater og glykemisk indeks har fått ernæring på dagsorden, sier hun.

Behov i distriktene

Ernæringsstudiet går over fem år, og fremtidsutsiktene for yrket er gode. Som ernæringsfysiolog kan du jobbe på sykehus, i matvareindustrien, legemiddelindustrien, næringsmiddelindustrien eller i internasjonale organisasjoner og forskningsinstitutter, på universiteter og høyskoler. I dag er det stor mangel på ernæringsfysiologer ute i distriktene.

– Livsstilsykdommer som diabetes2 og overvekt øker i hele befolkningen. Behovet for ernæringsfysiologer i kommuner og på sykehus i distriktene er enormt, sier Larsen.

Avdeling for ernæringsvitenskap har egen stand på messen Utdanning og Yrke som arrangeres i åtte norske byer i løpet av januar og februar. De ønsker spesielt å lokke folk fra distriktene.

–Universitetet i Oslo er den eneste institusjonen i Norge som tilbyr studiet, derfor er det viktig å møte potensielle nye søkere der de bor. Faget er kjempeviktig og kommer til å få enda større betydning i årene fremover. Etter endte studier håper vi at studentene vender tilbake til hjemkommunene sine for å jobbe, sier hun.

Tenke nytt

Fedon Lindberg er svært glad for og mener det er svært positivt at interessen for ernæringsstudiet er økende.

– Hver kommune burde hatt sin egen ernæringsfysiolog eller kosthold- og livsstilsveileder. Utfordringen er at det utdannes for få og at det eksisterende studiet tar fem år, sier han. I dag er det rundt 160 ernæringsfysiologer i Norge, og de fleste arbeider på sykehus.

Lindberg mener vi bør tenke nytt for å få utdannet flere ernæringseksperter.

– Å innføre kortere utdannelse i kostholdsveiledning og dermed utdanne langt flere, er noe samfunnet ville tjene på. Det kunne vært et tilbud for dem som er flinke formidlere og som ønsker å jobbe med kosthold og trening, livsstilsykdommer, stressmestring og ulike former for avhengighetsproblematikk, sier han.

Priv. til red.: Dette er artikkel nummer to i en serie på seks om Utdanning og Yrke

Utdanning og Yrke arrangeres i følgende byer:

Fredrikstad 6. til 7. januar

Bodø 10. til 11. januar

Tromsø 13. til 14.januar

Sandefjord 17. til 18. januar

Oslo 19. til 21. januar

Ålesund 31. til 1.februar

Trondheim 3. til 5.februar

Lillehammer 7. til 8. januar

Kontaktperson:

  • Utdanning og Yrke, prosjektansvarlig Eivind Alstad, mob. 90 97 33 72

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Utdanning og Yrke.

 

 

 


Relaterte artikler