Dyrere å studere i utlandet

(NW): Fra høsten reduserer Lånekassen støtten til norske utenlandsstudenter i 27 land, blant annet Japan, Kina, Russland og Chile.

Støtten til første år av bachelor-graden kuttes helt fordi Utdannings- og forskningsdepartementet mener at nivået på studiet ikke er høyt nok i disse landene.

Vedtaket vekker sterke reaksjoner i ANSA, foreningen for norske utenlandsstudenter.

– Vi stiller oss uforstående til at det innføres ordninger som innsnevrer norske studenters muligheter til å velge universiteter i utlandet, sier ANSA-president Marit Roalsø Sirevåg.

Kortsiktig

Hun viser til at norske myndigheter tidligere har signalisert at det er viktig at Norge har studenter i forskjellige land verden over.

– For Norge er det av stor betydning å ha studenter i land som Kina og Russland. Dette er markeder i vekst, og i fremtiden vil de være våre store handelspartnere. Å kutte i støtten er kortsiktig politikk. For næringslivet er det viktig at Norge utdanner folk som har kunnskap om disse landenes språk og kultur, sier Roalsø Sirevåg.

Bare for rike

Kuttet i støtten er en ubehagelig overraskelse for mange utdanningssøkende. På utdanningsmessene Utdanning og Yrke vil ANSA informere fremtidige studenter om den reduserte støtteordningen.

– Konsekvensen nå kan bli at bare studenter med rike foreldre drar utenlands. Det strider det mot prinsippet om lik rett til utdanning, sier hun.

Utdanningsmessene arrangeres i åtte norske byer i januar og februar, og rundt 350 utdanningsinstitusjoner fra 20 nasjoner presenterer sine studietilbud.

For lavt nivå

Utdannings- og forskningsdepartementet begrunner støttekutten slik:

– Staten kan ikke finansiere utdanning i utlandet som ikke kan godkjennes i Norge. Første året av en bachelor-grad er i mange land vurdert til å ligge under nivået for norsk høyere utdanning, sier avdelingsdirektør Siv Hilde Lindstrøm i Utdannings- og forskningsdepartementet.

Støtten kuttes i disse landene:

Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Egypt, Ghana, Hviterussland, Indonesia, Japan, Jordan, Kenya, Kina, Libanon, Mexico, Namibia, Nigeria, Panama, Puerto Rico, Russland, Sør-Afrika, Tyrkia, Uganda, Uruguay og Zambia.

Priv. til red.: Dette er artikkel nummer tre i en serie på seks om Utdanning og Yrke-messene.

Utdanning og Yrke arrangeres i følgende byer:

Fredrikstad 6. til 7. januar

Bodø 10. til 11. januar

Tromsø 13. til 14.januar

Sandefjord 17. til 18. januar

Oslo 19. til 21. januar

Ålesund 31. til 1.februar

Trondheim 3. til 5. februar

Lillehammer 7. til 8. januar

Kontaktperson:

  • Utdanning og Yrke, prosjektansvarlig Eivind Alstad, mob. 90 97 33 72

 

Newswire er et oppdragfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Utdanning og Yrke.

 

 

 


Relaterte artikler