Kamera gir tryggere busser

(NW): Norske busselskaper melder om stor nedgang i overfall og hærverk på busser som har fått installert sikkerhetskamera. Likevel vurderer Datatilsynet å forby filming inne i bussen.

Torsdag denne uken viste Dagsrevyen hvordan en 31 år gammel passasjer ble overfalt i en buss på Holmlia i Oslo. Mannen ligger fremdeles i koma. Fem menn er fengslet etter overfallet takket være gode opptak av overfallet.

Rett før jul fattet Datatilsynet vedtak om at opptak inne i togkupéene til NSB ikke er lov. Nå kan samme bestemmelse bli innført for buss.

– Vi kommer nok til å tilllate overvåking av området der sjåføren sitter og kamera som fanger opp hvem som går på bak i bussen, opplyser juridisk rådgiver Beate Sire Dagslet i Datatilsynet til nyhetsbyrået Newswire.

Hun sier at tilsynet har vurdert effekten av disse sikkerhetskameraene som preventiv nok. Om de kommer til å tillate overvåking av resten av bussen, vil hun ikke si noe om ennå.

Protesterer

Bussbransjens organisasjon reagerer på at Datatilsynet nå varsler innstramminger:

– Det er svært betenkelig hvis tilsynet nå ønsker å forby filming av passasjerområdet. Vi ønsker at buss, trikk og t-bane skal kunne montere og bruke kamera der de ser behov for dette. Den siste voldshendelsen på Holmlia bare understreker at dette behovet er tilstede, sier administrerende direktør Christian Aubert i Transportbedriftenes Landsforening.

I dag overlater loven i stor grad til selskapene selv å velge hvordan de vil balansere mellom sikkerhet og hensynet til personvernet.

– Vi ser at dette er ikke er en enkel sak og regner da også med at klagenemnda vår kommer til å få henvendelser om det nye vedtaket, sier Dagslet i Datatilsynet.

– Tryggere med kamera

En ringerunde som Newswire har tatt til en rekke av selskapene som har installert sikkerhetskameraer, viser at antallet uønskede hendelser har gått betydelig ned.

– Problemene vi hadde tidligere er nå nærmest helt løst. Sjåførene våre gir tilbakemelding om at tagging, hærverk, sjikanering av sjåfør og passasjerer nesten ikke forekommer på de bussene vi har installert sikkerhetskamera, sier administrerende direktør Tore Berg i Sporveisbussene i Oslo.

Alle nye busser som Sporveien setter i trafikk har nå kamera. Og hittil har kameraene også filmet inne i bussen.

– Det overrasker meg at Datatilsynet går ut med dette pålegget. Har de for eksempel spurt hva de reisende mener? undrer Berg.

Avskrekkende

– Kritiske røster vil kanskje hevde at kameraet i bussen på Holmlia ikke klarte å hindre overfallet. Men jeg tror nok passasjerene føler større trygghet hvis de vet at slike episoder blir filmet. Den avskrekkende effekten vil også være stor når potensielle gjerningsmenn ser at overfallsmenn blir filmet og tatt, sier Christian Aubert i Transportbedriftenes Landsforening

Kontaktperson:

  • Christian Aubert, administrerende direktør i Transportbedriftenes Landsforening, tlf. 23 08 86 00, mob. 90 04 03 09

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Transportbedriftenes Landsforening.


Relaterte artikler