Bedre jobbmarked for unge (FOTO)

– Velg karriere ut fra interesse, motivasjon og talent, sier Stein Langeland i Aetat. Denne uken informerer Aetat flere tusen utdanningssøkende på messen Utdaning og Yrke i Oslo Spektrum.(FOTO: Eivind Alstad)   Last ned bilde

(NW): Ungdom som starter på høyere utdanning nå, kan se lyst på fremtiden. Det blir nemlig mye lettere å få jobb etter 2010 enn det er i dag, mener Aetat.

Årsaken til bedringen er at eldrebølgen forsterker seg etter 2010, og dermed blir det bedre plass til nyutdannede på arbeidsmarkedet.

– Spesielt blir behovet for sykepleiere, IT-folk og ingeniører stort i årene fremover, sier analysedirektør Stein Langeland i Aetat til nyhetsbyrået Newswire.

Helsesektoren har det siste året hatt høyere ledighet enn normalt, særlig blant de med lavest utdannelse. Men etter hvert som antallet eldre øker, blir det behov for flere helsearbeidere.

Ta realfag

For teknologiske fag er det et klart økende behov for arbeidskraft, fordi altfor få studerer realfag.

– Innen juss og økonomi er også valgmulighetene store. Og de som begynner på lærerutdanning i dag vil lettere få jobb om fem år. Da har en stor andel av dagens lærere gått av med pensjon, sier Langeland.

De økonomiske oppgangstidene bidrar til å forbedre arbeidsmarkedet for flere grupper.

– Innen bygg- og anlegg ser det lysere ut, og i industrien er det bedring, sier han.

Gode råd

Aetat deltar med egen stand på messen Utdanning og Yrke som arrangeres i Oslo Spektrum 19. til 20. januar. Her kan utdanningssøkende orientere seg i jungelen av yrkesmuligheter. I underkant av 300 utdanningsinstitusjoner fra 20 nasjoner deltar på messen i Oslos storstue.

Langeland anbefaler de unge til å lytte til hjertet når de velger utdanning.

– Velg karriere ut fra interesse, motivasjon og talent. Ikke tenk på trender eller hvordan jobbmulighetene er i øyeblikket. Arbeidsmarkedet svinger hele tiden, så det er et sjansespill å velge utdanning etter hvordan mulighetene er akkurat nå.

Det viktigste for å unngå ledighet er å fullføre en utdannelse. Ledigheten er dobbelt så høy bøant ufaglærte som dem med utdannelse.

Unntaket

Ikke alle studenter har grunn til å juble.

–For samfunnsvitere har tilgangen på jobber innen offentlig sektor gått ned. Vi vil ikke ha den samme veksten i sysselsetting her som i andre sektorer i årene fremover, mener Stein Langeland.

Priv. til red.: Dette er artikkel nummer fem i en serie på seks om Utdanning og Yrke-messene.

Utdanning og Yrke arrangeres i følgende byer :

Fredrikstad 6. til 7. januar

Bodø 10. til 11. januar

Tromsø 13. til 14. januar

Sandefjord 17. til 18. januar

Oslo 19. til 21. januar

Ålesund 31. til 1.februar

Trondheim 3. til 5.februar

Lillehammer 7. til 8. januar

Kontaktperson

  • Utdanning og Yrke, prosjektansvarlig Eivind Alstad, mob. 90 97 33 72

Newswire er et oppdragfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Utdanning og Yrke.

 

 

 


Relaterte artikler