Nordmenn på nasketoppen (FOTO)

Rune Andersen er avdelingssjef i Securitas. (Foto: Terje Heiestad)   Last ned bilde

(NW): Norge ligger høyt på den europeiske nasketoppen, og verst til å stjele er de butikkansatte. Unge kvinner stjeler mest.

I fjor forsvant 1,38 prosent av varene i norske butikker i tyvenes lommer. Et lite prosenttall, men det utgjør mer enn 3,6 milliarder kroner.

Norge er på en sjetteplass på listen over de verste naskenasjonene i Europa, viser tall fra Centre for Retail Research. Senteret har undersøkt stjeling i 24 europeiske land i 2004.

Ansatte stjeler mest

– 35 prosent av svinnet i butikkene er stjeling de ansatte selv står for, sier Rune Andersen i Securitas til nyhetsbyrået Newswire.

Andersen er avdelingssjef for kontroll Østlandet i sikkerhetskonsernet, og han sier det er denne typen svinn som nå øker raskest.

– Det er dessverre stadig flere som opplever uærlige ansatte. Det forekommer mange typer svinn blant dem som håndterer varer, og vi ser økt interesse for kontroll av ansatte blant butikkeiere, sier Andersen.

Dagligvarebutikkene er desidert mest utsatt for nasking, fulgt av kosmetikk- og klesbutikkene. Både kunder og ansatte forsyner seg grovt av varene i disse butikkene.

Varer forsvinner også på vei ut til butikkene fra leverandør. Det betyr at det finnes utro tjenere i hele omsetningskjeden, og ikke bare i butikkene.

Dårlig moral

Avdelingssjefen i Securitas tror det er flere grunner til at nordmenn nasker mer.

– Moralen blant ungdommen er blitt dårligere. I mange butikker er det ofte yngre deltidsarbeidere. Unge jenter stjeler mest. De har ofte et forbruk som er høyere enn inntekten sin, sier Rune Andersen.

Det er de ærlige kundene som til slutt må betale for svinnet.

– Butikksvinnet koster hver nordmann over tusen kroner i året, fastslår professor Joshua Bamfield i Centre for Retail Research.

Bamfield skjønner godt at bedriftene nå setter inn ekstra ressurser på overvåking av ansatte. En utro ansatt stjeler nemlig for fem ganger mer enn en butikktyv hver gang han stjeler.

Flere kontroller

Securitas opplever nå stor pågang for økt internkontroll av ansatte. Denne kontrollen kan både være å sjekke ansatte som går hjem fra jobb og av kassaapparatene.

– Dessuten kontrollerer vi håndteringen av penger. Vi kan opptre som vanlige kunder og registrere rutiner til betjeningen. Faktisk opplever mange ansatte kontrollen som positiv, sier Rune Andersen.

*Nasketoppen i Europa:

(Tallene i parentes er prosent stjålne butikkvarer).

 1. Storbritannia (1,59)
 2. Finland (1,42)
 3. Portugal (1,41)
 4. Hellas (1,41)
 5. Frankrike (1,40)
 6. Norge (1,38)

Sverige er på åttendeplass (1,36) og Danmark på 16. plass (1,31). Østerrike har minst svinn i Europa (0,97).

Naskes mest i Europa:

 1. Gillette barberblader
 2. Flasker med originalt brennevin
 3. Toalettsaker og kosmetikk
 4. Klær og undertøy
 5. Batterier (helst Duracell)
 6. DVD, CDer og dataspill

Kilde: Centre for Retail Research

Kontaktpersoner:

 • Avdelingssjef i Securitas for kontroll Østlandet Rune Andersen, tlf. 23 03 82 42, mob. 97 55 96 28
 • Regionsjef i Securitas Kjell Frode Vik, tlf. 23 03 81 61, mob. 90 86 02 69

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Securitas.


Relaterte artikler