NM i miljø for tredje gang (FOTO)

Miljøvernminister Knut Arild Hareide står for overrekkelsen av Glassbjøren. Han oppfordrer virksomheter som har gjort en ekstraordinær miljøinnsats til å søke. Beviset på prisen er laget av Nic Widerberg. (Foto: Tone Tveøy)   Last ned bilde

(NW): Norges eneste nasjonale miljøpris, Glassbjørnen, deles ut for tredje gang til de grønneste bedriftene her i landet. – En viktig pris i internasjonal markedsføring, sier en av fjorårsvinnerne.

Det er miljøstiftelsen GRIP (Grønt i praksis) som står bak Glassbjørnen. GRIP er opprettet av Miljøverndepartementet, og det er da også minister Knut Arild Hareide som skal overrekke prisene.

– Økende miljøengasjement gjør at stadig flere kunder stiller miljøkrav til varer og tjenester. Dette engasjementet er viktig for å få produksjons- og forbruksmønsteret inn på et bærekraftig spor, sier Hareide.

Påmeldingsfristen er rett rundt hjørnet og kategoriene i år er Produkt, Innkjøp, Kildesortering og Åpen klasse.

Gir synlighet

Over 60 bedrifter konkurrerte om Glassbjørnen i fjor. Wood Polymer Technologies stakk av med prisen i to av fem kategorier.

– Prisen er helt klart viktig. For vår del innebar den at vi ble mer synlige i mediene, samt at vi ble nominert til den europeiske miljøprisen EEP Award. Vi har også blitt invitert til å holde fordrag i inn- og utland, i fora som representerer potensielle salgskanaler og kunder, sier markedssjef Espen Myhre i Wood Polymer Technologies til Newswire.

Trebedriften har funnet opp en behandlingsmetode for tre som gjør det like hardt som utrydningstruet regnskogtre.

Miljøvernminister Hareide varslet nylig et mulig forbud mot import av regnskogtre.

– Et signal vi er særlig glad for, sier Myhre.

Miljø er business

Miljøvern har antatt andre former i dag enn på 70- og 80-tallet.

– I dag holder det ikke å bare ta på seg miljøhatten og misjonere. Man må kjøre knallhard business og vise at miljø også lønner seg i kroner og øre, sier miljøsjef Aleksander Mortensen i Tomra. Det norske returpantselskapet stakk i fjor av med Glassbjørnen i klassen Årets bedrift.

– Vi har etter hvert skjønt at vi må skape markedet selv, i motsetning til før, da den grønne bølgen hjalp, oss, sier Mortensen.

Åpen konkurranse

I utgangspunktet kan alle melde seg på til Glassbjørnen.

– Konkurransen er åpen for alle private og offentlige virksomheter. Forutsetningen er at de har gjort en ekstraordinær miljøinnsats som kan dokumenteres. Prisen deles ut til et prosjekt, et produkter eller et tiltak, sier direktør Eva-Britt Isager i GRIP.

Påmeldingsfristen er 10.mars, og skjer via nettstedet www.glassbjornen.no. Prisen deles ut under konferansen GRIP Forum på Oslo Plaza i Oslo 26. april.

SLIK GIKK DET I FJOR:

Wood Polymer Technologies vant prisen i klassene Økodesign og Innovasjon. Selskapet har utviklet en biobasert behandlingsmetode for å forbedre egenskapene til nordiske tresorter. Oppfinnelsen gjør at treet ikke angripes av pæleorm i marine miljøer og blir minst like motstandsdyktig mot råte som impregnerte materialer. Behandlingen gjør også treet hardere, slik at det for eksempel kan erstatte tropiske tresorter.

NSB fikk Glassbjørnen i kategorien Gjenvinning. NSB transporterer 45 millioner mennesker hvert år og håndterer 5600 tonn avfall. NSB mottok prisen fordi de satser hardt på kildesorteringssystemer, som er utplassert på tog, stasjoner og verksteder.

Tomra fikk Glassbjørnen i kategorien Årets Bedrift. Bedriften fikk prisen fordi de samler inn 30 milliarder flasker og bokser til gjenvinning hvert år. I tillegg fikk Tomra prisen fordi bedriften drives miljøvennlig. Virksomheten har et positivt miljøregnskap, to prosent av mengden tomgods som samles inn nøytraliserer bedriftens eget utslipp av CO2 og drivhusgasser.

Gålå Høgfjellshotell og Hytter fra Sør-Fron i Gudbrandsdalen ble tildelt Hedersprisen. Bjørg og Günther Motzke, som driver hotellet, fikk prisen for sin pionerholdning ved tidlig å bygge opp en virksomhet med solid miljøprofil. Bedriften ble raskt medlem av internasjonale Green Globe. Gålå var første hotell som fikk Svanemerket og EU-blomsten.

Priv. til red.: Dette er første artikkel i en serie på sju om Glassbjørnen og GRIP Forum.

Kontaktpersoner:

  • Brit Øgrey, informasjonssjef i GRIP, tlf. 22 97 98 04, e-post: brit.ogrey@grip.no
  • Eva-Britt Isager, direktør i GRIP, tlf. 22 97 98 01, e-post: eva-britt.isager@grip.no

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for GRIP.


Relaterte artikler