Færre hyttebranner i Norge

(NW): Antall hyttebranner i Norge er redusert med 26 prosent de siste tre årene.

– I fjor var det 1134 hyttebranner her i landet, mot 1530 i 2002, viser våre foreløpige tall. Dette er en svært gledelig utvikling, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Newswire.

Det kan være flere årsaker til nedgangen, mener ovnprodusenten Jøtul.

– Det har vært gitt mye informasjon om sunt fyringsvett de siste årene, og det er hyggelig at dette ser ut til å virke. Samtidig har det vært en generell standardheving på hyttene, slik at færre enn før behøver å stormfyre en iskald hytte når de kommer frem, sier kundeservicesjef Torbjørn Kristiansen i Jøtul til Newswire.

Vinterferie-fare

Vinterferien er en høyrisikotid for hyttebranner. Mange kommer kanskje til en nedsnødd og kald hytte. Kristiansen råder folk til å se over ildstedet før det tas i bruk. Vedovner bør sjekkes for sprekkdannelser.

– Det kan være nødvendig å sjekke pipa også, særlig hvis man ikke har pipehatt. Hvis ildstedet har et spjeld, bør det kontrolleres at dette ikke har rustet fast, men glir lett og ledig. Det må kunne beveges uten vanskeligheter, sier Kristiansen.

God trekk

– Sørg for å få inn ny, frisk luft før oppfyring. Den innestengte luften kondenserer mer ved oppvarming. Det kan være lurt å la et vindu stå litt åpent i starten. Faktisk blir det fortere varmt på den måten, sier Torbjørn Kristiansen.

Ikke legg i for mye ved når peisen eller ovnen er kald. Ovn og pipe bør gradvis få vende seg til varmen. Ovnsdøren kan gjerne stå på gløtt i starten. Hvis det er vanskelig å få god trekk i skorsteinen, råder Kristiansen folk til å brenne litt avispapir først.

– Tørking av klær bør ikke skje for nær ildstedet. Tørkesnoren må spennes opp slik at klærne ikke kan falle ned på ovnen, sier Kristiansen.

Røykvarsler

Mange hytter benyttes jevnlig året rundt, med hyppig bruk av ildstedet.

– Røykvarsler og slukkeutstyr er like selvsagt på hytta som hjemme, sier avdelingsleder Kari Jensen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Newswire.

Hun mener det er viktig å passe på at varmestrålingen fra vedovnen ikke blir så høy at den antenner brennbare materialer. Dersom treverk i nærheten av ildstedet er misfarget, er det tegn på at temperaturen er for høy.

– Vedfyring gir god varme og mye kos. Samtidig er det viktig å huske på at man faktisk har et bål midt i stua og at man må ta sine forhåndsregler, sier Kari Jensen.

Kontaktpersoner:

  • Kundeservicesjef Torbjørn Kristiansen, Jøtul, telefon 971 16 726
  • Markedsdirektør Rene Christensen, Jøtul, telefon 977 53 237

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Jøtul.


Relaterte artikler