Dataskjermen plager 500 000 (FOTO)

-Her er blikkretningen nedad 15-20 grader mot flatskjerm og parallelt med vindu. Det gjør at persiennene kan være nesten åpne. God armstøtte og god og jevn belysning. Refleksene i skjermen er ikke synlige for brukeren, sier førsteamanuensis Gunnar Horgen. (Foto: Gunnar Horgen)   Last ned bilde

(NW): Over en halv million nordmenn får plager av å jobbe foran dataskjermen. De nye flatskjermene kan redusere problemene.

Arbeid foran en PC fører til synsproblemer hos svært mange, viser en undersøkelse Norges Optikerforbund har gjort blant 100 norske optikere.

Så mye som 33 prosent av synsundersøkelsene optikerne foretar er nå knyttet til synsbesvær ved skjermarbeid.

Halvannen million nordmenn jobber foran en dataskjerm hele eller deler av arbeidsdagen, og mer enn 500 000 av oss plages av dette.

– Resultatet er ikke overraskende. Vi vet at mellom 30-60 prosent av alle som arbeider foran en dataskjerm føler ubehag som svie i øynene og tretthet. Hvis du ikke gjør noe med plagene gir du deg selv unødvendige problemer, sier førsteamanuensis Gunnar Horgen ved Institutt for optometri ved Høgskolen i Buskerud.

Horgen har drevet forskning innen helseplager knyttet til skjermarbeid i flere år og kjenner problematikken bedre enn de fleste.

Riktig innstilling

– Det er mye du selv kan gjøre for å forbedre arbeidssituasjonen. Har du problemer, bør du sjekke synet hos en optiker. Da får du vite om du trenger hjelpemidler som for eksempel skjermbriller, sier Horgen.

Han forteller at nye flatskjermer er bedre å se på enn gamle skjermer. Men de må stå i riktig høyde og stilles inn på riktig oppløsning.

– Feil innstilling kan gi uskarpe skjermer, som kan føre til slitne øyne. Det skal heller ikke være reflekser på skjermen. Når vi passerer 40 år, svekkes også evnen til å se klart på nært hold naturlig, sier Horgen.

Viktig lys

Svært mange norske kontorer har feil belysning, ofte er problemet for lite lys, galt plassert belysning eller sjenerende innfall av dagslys.

Skjermen bør plasseres unna vinduslys og reflekser av sollys.

– Taklys som gir et jevnt og riktig fordelt lys er å foretrekke. Dette kan eventuelt kombineres med arbeidslys på kontorpulten. Arbeidsområdet skal ha sterkere belysning enn resten av rommet, sier Gunnar Horgen.

Ta pauser

Det er ikke dokumentert varig svekket syn blant voksne som arbeider foran PC, og som begynte med slikt arbeid i voksen alder.

– Det er viktig å ha variasjon i arbeidet og ta gjerne en pause fra skjermen minst en gang i timen, sier Gunnar Horgen.

Skjermplagene øker jo mer tid vi tilbringer foran skjermen.

Kontaktperson:

  • Generalsekretær Tone Garaas, Norges Optikerforbund, tlf 23 35 54 50

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.


Relaterte artikler