Moteløver jakter dyrere (FOTO)

Våpen til mellom 5000 og 10000 kroner pluss et tilsvarende beløp til klær og utstyr er vanlig førstegangsutgift for den som vil begynne å jakte (FOTO: Eukanuba)   Last ned bilde

(NW): Norske jegere kjøper stadig dyrere jaktklær, sekker og kikkerter. Samtidig bytter mange ut den gamle børsa med dyre og elegante våpen.

– Det selges rundt 5000 hagler og 4500 rifler på det norske markedet hvert år. Disse tallene er relativt stabile, men reglene som begrenser antall våpen en jeger kan eie, har ført til at mange kjøper dyrere rifler og hagler, sier produktgruppesjef Espen Vikanes i Gresvig til Newswire.

Gresvig har en markedsandel på over 30 prosent innen kategoriene jaktutstyr og våpen. Sportskjeden selger nesten 10 prosent mer jaktklær, sekker og kikkerter nå enn for bare tre år siden. Samtidig har salget av fjell- og jaktstøvler i Gore-Tex økt med rundt 20 prosent.

Varig investering

Den som skal utstyre seg som jeger for første gang må grovt sett regne med at prisen på slikt utstyr er omtrent like høy som for selve våpenet.

– Det er vanlig å bruke 5000 -10 000 kroner på våpen, og et tilsvarende beløp for støvler, klær og annet utstyr, sier Jarle Pedersen som driver Villmarksbutikken Jarles Jakt og Våpen AS i Kongsberg.

Men jakt er ikke noen kostbar fritidsaktivitet, mener Marit Solheim, markedsansvarlig for Villmarksmessen 2005, som arrangeres på Norges Varemesse på Lillestrøm 31. mars til 3. april.

– Utstyret kan brukes i mange år. Børsa varer kanskje hele livet ut. I tillegg til fine opplevelser får man sunn, økologisk mat på bordet og god mosjon, sier hun.

Dyrere våpen

Reglene for hvor mange våpen en privatperson kan eie er blitt strengere de senere årene. Alle må søke om tillatelse hver gang de kjøper et våpen og dokumentere et behov.

– Dette har ført til at mange jegere heller legger mer penger i en finere børse. Salget av rifler til mellom 30 000 og 50 000 kroner har økt, sier Jarle Pedersen.

En hagle har en prislapp fra rundt 4500 kroner og oppover. 7500 kroner er en ganske vanlig pris. Det dyreste våpenet du kan kjøpe hos Gresvig koster rundt 18 000 kroner. Spesialforretningene fører våpen som kan være langt dyrere enn dette, med en prislapp på flere hundre tusen kroner.

– Kvinner er det jegersegmentet som vokser raskest. Det har også ført til økt salg av lettere og smekrere våpen med kort kolbe. Markedsandelen for de typiske damemodellene har steget, sier ansvarlig redaktør Knut Brevik i bladet Jakt til Newswire.

Det totale antall jegere i Norge endrer seg lite. Rundt 190 000 nordmenn betaler jegeravgift årlig, mens 75 prosent av disse oppgir at de faktisk går på jakt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Kontaktpersoner:

  • Villmarksmessen: Markedsansvarlig Marit Solheim, telefon 66 77 60 90.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Villmarksmessen 2005.


Relaterte artikler