Én av ti på kolesterol-medisin

(NW): Salget av kolesterolmedisin er mer enn fordoblet i Norge på fem år.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som bruker kolesterolmedisin. Men forbruket målt i definerte døgndoser tilsier at det nærmer seg ti prosent av befolkningen, sier forsker Sidsel Graff-Iversen i Folkehelseinstituttet til Newswire.

– Hos oss økte salget av denne medikamentgruppen måned for måned gjennom hele fjoråret, opplyser fagdirektør Britt Wolden i Vitusapotek, som har en andel på drøyt 23 prosent av apotekmarkedet.

Salget av en ny selvtest for å måle eget kolesterolnivå viser også at mange er opptatt av dette.

– Interessen er stor. Hittil har vi levert nær 700 tester til apotekene, sier produktsjef Kaja Gundersen i MedSupport, som distribuerer selvtesten i Norge.

Ikke negativ

Spesialist i allmennmedisin Ola Sand er ikke negativ til at folk kan teste kolesterolnivået selv, men sier at slike tester må brukes med fornuft.

– Testene måler bare totalnivået og skiller ikke mellom ulike former for kolesterol. Det finnes både ’’godt" og ’’dårlig’’ kolesterol. Sammensetningen er viktig for å kunne si noe om risikoen for sykdom, og den finner du bare ved å ta blodprøve hos legen, sier Sand, som arbeider ved Nordstrand legesenter i Oslo.

Kolesterol er et fettstoff som er nødvendig for å bygge opp celler og danne hormoner, men for mye kolesterol i blodet øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

– Kolesterolnivået avhenger i stor grad av kostholdet. Stadig flere blir klar over dette, men det er nok mange som ikke har et bevisst forhold til helserisikoen, sier Sand.

Økt infarktrisiko

Kolesterol måles i millimol per liter blod, og nivået bør helst ikke være over 5-6. Diabetikere og personer som har angina eller har hatt hjerteinfarkt bør ligge enda lavere.

– For 40-åringer er gjennomsnittet i Norge rundt 5,8 millimol for menn og 5,4 for kvinner. Nivået stiger med alderen, sier Sidsel Graff-Iversen i Folkehelseinstituttet.

Ved et kolesterolnivå på 10-11 er risikoen for hjerteinfarkt mangedoblet.

– Gjennomsnittlig kolesterolnivå blant nordmenn sank fra slutten av 1970-tallet til tidlig på 90-tallet. Så flatet det ut. Årsaken var sunnere kosthold med mindre mettet fett. Samtidig har det pågått en faglig diskusjon om hva som er for høyt kolesterolnivå. Grensen er flyttet nedover, sier forsker Graff-Iversen.

Kontaktperson:

  • Produktsjef Kaja Gundersen, MedSupport, telefon 91 19 24 10

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for MedSupport.


Relaterte artikler