Fiskefett gir smartere valper (FOTO)

- Mange kjøper valp fra Sverige for å få den rasen de vi ha, sier Eukanuba-veterinær William Bredal (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)   Last ned bilde

(NW): Tisper som får tilskudd av riktig fiskefett, føder valper som lærer lettere enn andre valper, viser ny forskning.

Omega 3-fettsyrer, som finnes i fet fisk, hjelper mennesker til et bedre liv. De kan styrke immunforsvaret, stabilisere hjerterytmen, motvirke blodpropp og forebygge brystkreft.

Nå kan også kjæledyrene nyte godt av slike tilskudd, og det kan gjøre dem mer lærevillige. Fôrprodusenten Eukanuba har for første gang funnet bevis for at omega 3-fettsyren DHA hjelper valper til å lære bedre.

Dobbelt så smarte

I forsøkene deltok 39 genetisk like valper og deres mødre. Halvparten fikk høye tilskudd av DHA, og den andre halvparten fikk DHA i lik mengde med det som er vanlig å finne i hundefôr. Etter ni uker gjennomgikk valpene en intelligenstest.

– Valpene skulle identifisere firkanter og sirkler som tegn på om de skulle gå til venstre eller høyre i en enkel labyrint. Premien for å velge riktig var mat. Valper som hadde fått DHA-tilskudd løste oppgavene dobbelt så ofte som de andre, sier veterinæransvarlig William Bredal i Eukanuba til Newswire.

Han tror denne forskningen vil ha stor innvirkning på hvilken type hundefôr vi gir valper i årene fremover.

– Vi vet at en stor del av hundenes hjerne utvikles i de første månedene etter fødsel. At valper som får tilført DHA får større læreevne og lærevilje, er selvsagt svært viktig for hundeeiere, sier Bredal.

Optimal balanse viktig

For å få maksimalt utbytte av tilskuddet, bør tisper få DHA-rikt fôr når de er drektige.

– Tilskudd av omega fettsyrer skal ikke overdrives. Det er viktig at det er en optimal balanse mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer i kostholdet. Veterinærer kan gi råd om dette, sier Bredal.

I riktig mengde kan DHA og EPA, en annen omega-3 fettsyre, motvirke depresjon hos mennesker.

– Dette er et område det vil forskes på fremover. DHA og andre fettsyrer kommer utvilsomt til å bli mer benyttet i hundefôr i fremtiden, sier William Bredal i Eukanuba.

Kontaktperson:

  • Veterinær William Bredal, Eukanuba, mob. 98 25 57 09.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba.


Relaterte artikler