Krabben kvesser klørne (FOTO)

Krabben skaper flere norske arbeidsplasser. (FOTO: Norske Sjømatbedrifters Landsforening)   Last ned bilde

(NW): Den vanlige norske brunkrabben er blitt ettertraktet vare. Fangsten i fjor var den største siden 40-tallet, og produsentene venter ny rekord i år.

Brunkrabbe, også kalt taskekrabbe, har den største prosentvise veksten av all norsk sjømat. På ti år er omsetningen seksdoblet, fra om lag fem millioner kroner til rundt 30 millioner kroner.

Ny rekord i år

– Flere fiskere har oppdaget at krabbefiske er liv laga. Nærmere 300 båter har nå krabbefangst som bi- eller hovedgeskjeft, sier fagsjef Leif Harald Hanssen i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL). Flere av båteierne som har krabbe som hovedinntekt omsetter for 600 000-700 000 kroner i året.

I motsetning til den mye større kongekrabben, er brunkrabben verken regulert eller konsesjonsbelagt.

– Enkelte fiskeslag prises etter hvert så lavt at krabbefiske i større grad enn tidligere vurderes som et alternativ. Bare i løpet av fjoråret begynte for eksempel 54 nye båter i Nordland med krabbefangst., sier Hanssen til Newswire.

Fra blokk til beger

Større satsing hos fiskerne skyldes også mer omfattende satsing på land. Den største produsenten, Hitramat & Delikatesse AS, har nå 23 mottak for krabbe.

Brunkrabben har tradisjonelt vært eksportert som et industriprodukt – i form av frossenblokker av krabbekjøtt. Nå satses det større grad på foredlede produkter til butikker, restauranter og storkjøkken. Ifølge daglig leder Anton Fjeldvær i Hitramat satses det blant annet på krabbekjøtt i beger til butikk, cocktailklør, ferdig knuste klør og andre typer porsjonspakninger.

I slutten av denne måneden drar NSLs medlemsbedrifter i samlet flokk til matmessen European Seafood Exposition i Brussel. Der skal de vise seg fram på det som regnes som årets viktigste sjømatmesse i Europa .

– I europeisk målestokk er vi foreløpig små, men vi skal albue oss plass, sier Fjeldvær.

Rundt 70 prosent av krabbefangsten går til eksport.

Helårsfangst

Den økte satsingen på krabbe innebærer også utvidet sesong. Tradisjonelt har krabbefisket vært et kort og hektisk sesongfiske fra september til jul. I år har man for første gang prøvde seg på vinterfiske.

– Erfaringen er at krabbe kan fiskes om vinteren også. Resultat er bra nok til at vi sannsynligvis fortsetter vinterfisket, sier Fjeldvær.

Kontaktperson:

  • Leif Harald Hanssen, fagsjef i Norske Sjømatbedrifters Landsforening, tlf 73 84 14 00

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Norske Sjømatbedrifters Landsforening.


Relaterte artikler