Kjæledyrene lever lenger (FOTO)

Computertomografi (CT) gjør at veterinærer kan stille raske diagnoser på små og store lidelser. Tore Berg ved Smådyrsykehuset Gjøvik er blant de første i Norge som har investert i slikt kostbart utstyr. (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire).   Last ned bilder

Gjøvik (NW): Veterinærmedisinen er revolusjonert det siste tiåret. Det gir norske kjæledyr bedre og lengre liv.

– Norske veterinærer har nå tilgang til svært avansert utstyr. Det betyr at vi kan stille bedre diagnoser og behandle lidelser der alternativet tidligere bare var avliving, sier veterinær Tore Berg til Newswire. Han er spesialist i sykdommer hos hund og katt ved Smådyrsykehuset Gjøvik.

Ikke bare er det flere veterinærer som spesialiserer seg på smådyrpraksis, dyreeiere er også blitt mer bevisste.

– Veterinærprogrammer på TV har vist dyreeiere at det ofte finnes muligheter for behandling når katten eller hunden blir syk. Mange gjør også egne undersøkelser på internett før de kontakter spesialist, sier Berg.

Spesialisering

Blant norske veterinærer er det også blitt større spesialisering de siste årene. Mens den lokale veterinæren tidligere helst jobbet alene og behandlet både husdyr og kjæledyr, er trenden nå større klinikker med et fagmiljø av flere veterinærer som kun behandler kjæledyr.

Norge har nå fått flere avanserte dyrehospitaler med spesialister, slik Sverige har hatt i mange år.

– Den teknologiske utviklingen har resultert i bedre utstyr som for eksempel digitalt røntgen, CT, tittehullskirurgi og blodanalysemaskiner, sier Tore Berg.

CT-skanning på private dyreklinikker har Norge hatt i et års tid, i Bergen og på Gjøvik. Denne teknologien gjør det mulig å diagnostisere lidelser mer nøyaktig enn før.

– Dermed kan vi oppdage lidelser i en tidlig fase, og i tillegg spare dyr for lidelse ved sykdommer vi ikke kan gjøre noe med.

CT kan brukes på knokkel- og leddlidelser, til sykdom i bukhule og brysthule, og til hjerneundersøkelse. På denne måten kan man også finne svulster hos epileptiske kjæledyr.

Ernæring er viktig

Overvekt er nå blant de største helseproblemene for hunder og katter her i landet, forteller William Bredal, veterinæransvarlig hos fôrprodusenten Eukanuba.

– Fedme fører til overbelastning av skjelett og til leddlidelser. Mange kjæledyr har livsstilssykdommer, akkurat som oss mennesker, sier Bredal.

Rehabilitering av hunder og katter etter skader og operasjoner er også relativt nytt i Norge. Massasje og opptrening av dyr i tredemøller, kan ha svært god effekt, gjerne i kombinasjon med spesialdiett.

– Tilpasset fôr etter et inngrep kan forbedre resultatene av operasjon og medisinsk behandling. Kunnskapen om hvor viktig riktig ernæring er i ulike livsfaser, er økende blant bevisste dyreeiere. De siste årene er det kommet fôr som blant annet kan støtte leddene når dyrene blir gamle, sier Tore Berg.

Valpestadiet er fasen der grunnlaget legges for kjæledyrets livsløp.

– Det i de første månedene grunnlaget for dyrenes helse legges. I denne perioden er det ekstra viktig å følge veterinærenes råd om ernæring, sier William Bredal.

Han peker også på ny forskning som viser at tilførsel av fettstoffet DHA i valpefôr fører til at valper lærer lettere.

Kontaktpersoner:

  • Veterinær William Bredal, Eukanuba, mob. 98 25 57 09
  • Veterinær Tore Berg, Smådyrsykehuset Gjøvik, tlf 61 14 66 66, mob. 92 01 22 70

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba.


Relaterte artikler