Politiet: Sykkelregisteret virker (FOTO)

Med våren kommer syklistene. Og rett bak dem igjen kommer sykkeltyvene. (Foto: Falck)   Last ned bilde

(NW): På fem år er det blitt 20 prosent færre anmeldte sykkeltyverier. Politiet gir mye av æren til Falck Sykkelregister.

I fjor ble 13 620 sykler meldt stjålet, viser tall fra Politidirektoratet. Det er nesten fire tusen færre enn for fem år siden, en nedgang på 21,6 prosent.

’’Den sterke nedgangen over lengre tid ser ut til å ha klar sammenheng med etablering og bruk av sykkelregister’’, heter det i Politidirektoratets oppsummering av fjoråret.

Finner mange

– Vi i politiet er veldig begeistret for registeret og anbefaler sykkeleiere å bruke det, sier politibetjent Lisbeth Halvorsen i politiet på Lillehammer.

Lillehammer-politiet, Falck og flere forsikringsselskaper har i flere år hatt holdningskampanjer der de opplyser om Sykkelregisteret og hvordan sykkeleiere kan gjøre livet vanskeligere for sykkeltyver.

– Informasjon om tiltak mot sykkeltyveri er viktig. Vi vet at bevisstgjøring gir gode resultater, sier Halvorsen.

’’De registrerte syklene må i større grad regnes som beskyttet mot tyveri og vanskeligere å omsette’’, skriver politiet i sin 2007-oppsummering.

– Mange lar være å melde sykkelen sin stjålet. Det kan være dumt, for vi finner veldig mange sykler i løpet av et år. Den kanskje største gevinsten ved å melde sykkelen inn i Sykkelregisteret, er at vi vet hvem den tilhører og kan få gitt den tilbake til eieren, sier Halvorsen.

Syklene politiet ikke kjenner eieren til, ender på auksjon.

Ikke en forsikring

Falck Sykkelregister omfatter i dag rundt 600 000 sykler. Når du melder inn sykkelen, får du tilsendt en oblat som festes på ramma. Den er svært vanskelig å fjerne.

– Oblaten gjør sykkelen mindre attraktiv å stjele. På den står informasjonen som gjør at politiet raskt kan finne eieren. Politiet har tilgang på Sykkelregisteret 24 timer i døgnet, sier Ole Morten Ona Ringdal i Falck.

Sykkelregisteret inneholder blant annet sykkelens rammenummer, som sjelden er nedskrevet andre steder.

En registrering i Sykkelregisteret er ikke en forsikring. En stjålet sykkel dekkes som regel av innbo-, villa- eller hjemforsikring. Men dersom sykkelen din står i registeret, reduserer de fleste forsikringsselskapene egenandelen til det halve, som kan bety flere tusenlapper spart.

– I noen tilfeller, spesielt hvis du har en veldig kostbar sykkel, kan det lønne seg med en separat sykkelforsikring, sier Ringdal.

Fastlåst er best

Det er mye du kan gjøre i forkant for å slippe å måtte bruke forsikringen.

– Gjør sykkelen minst mulig interessant for tyver. Bruk godkjente låser, gjerne to og to forskjellige. Da må tyven også bruke to forskjellige verktøy, sier Halvorsen i Lillehammer-politiet.

Ikke låst fast bare ett av hjulene, men lås sykkelen fast i noe. Et forhjul kan på de fleste sykler skrus av på et par sekunder, og tyven kan stikke av med resten av sykkelen.

– Ta med deg setet. Det ikke er videre praktisk å bære på et sykkelsete, men hvis du tar med deg setet når du har satt fra deg sykkelen, blir den mindre fristende for tyvene, sier Halvorsen.

Hun fraråder også å ha en dyr sykkelcomputer stående på sykkelen når den er låst. Det vekker tyvenes oppmerksomhet.

Kontaktperson:

  • Ole Morten Ona Ringdal, markedsdirektør i Falck, tlf. 23 00 42 20 / 909 18 959

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Falck.


Relaterte artikler