5000 sykler på auksjon (FOTO)

Mange interesserte på sykkelauksjon i Stavanger denne uka. Rundt hundre sykler gikk under hammere, opplyser Falck. Den dyreste gikk for 3900 kroner, mens den billgste kostet den nye eieren en femtilapp. (Foto: Falck)   Last ned bilde

(NW): Det finnes mange sikre vårtegn. Sykkelauksjonene er et av dem.

I fjor ble 13 620 sykler meldt stjålet, men det reelle tallet for tyveri er trolig mye høyere. Tyveriene er utgangspunktet for auksjonene.

– Når sykkelsesongen starter, starter også tyverisesongen. Og da begynner også syklene å komme inn til hittegodskontorene, sier Bergitte T. Andersen i Falck.

Hvert år avholdes flere titalls sykkelauksjoner i Norge, de fleste finner sted i byene. Politi og namsmyndigheter har ansvaret for gjennomføringen av sykkelauksjonene, mens Viking og Falck ofte tar seg av det praktiske, som å skaffe lagringsplass, finne lokaler til auksjonene og frakte syklene til auksjonsstedet.

Etter tre måneder på hittegodskontor, blir stjålne sykler automatisk til auksjonssykler.

– Vi anslår at det til sammen auksjoneres bort minst 5000 sykler i løpet av et år, sier Andersen. Anslaget er basert på antall sykler som håndteres av Falck og hvor mange som finner veien tilbake til eieren fordi sykkelen var registret i Falck Sykkelregister.

Et medlemskap i registeret øker sjansen betydelig for at sykkelen aldri ender på auksjon. I fjor fikk 1191 eiere av stjålne sykler beskjed om at den var funnet fordi de hadde meldt sykkelen inn i sykkelregisteret.

Kamp om godbitene

Falcks beste tips til den som vil gjøre et varp på sykkelauksjon, er å komme en time eller to før auksjonen for å se seg ut godbitene og prøvesykle dem. Det blir ikke tid til dette under selve auksjonen.

På sykkelauksjonene kan du finne sykler som har kostet både tyve og tretti tusen da de var nye. Hovedvekten ligger likevel i de billigere prisklassene. Folk anstrenger seg mer for å få tilbake en dyr sykkel enn en billig.

– Mange strekker seg langt når de først har funnet en sykkel de har lyst på. Så langt er 9000 kroner det høyeste tilslaget hos oss. Sykkelen kostet mye mer som ny, sier stasjonssjef Leif Malmin i Falck Stavanger. Han har allerede gjort unna vårens andre auksjon.

Malmin forteller om tidvis svært bra oppmøte.

– Det kommer an på hvor mye man gjør ut av det. Namsmannen i Stavanger er flink til å annonsere og å lage liv og røre. Da kommer det gjerne både hundre og to hundre mennesker. Folk liker god, gammel auksjonsmoro, sier Malmin.

Ikke finn.no

I Oslo er det Auksjonshuset som står for gjennomføringen av politiets sykkelauksjoner, men også disse syklene sjekkes opp mot Falck Sykkelregister først. Hovedstaden står alene for nærmere tusen av syklene som auksjoneres bort i løpet av et år.

Arrangøren får stadig spørsmål om de ikke kan ta i bruk mer moderne salgsmetoder, som å legge ut syklene på nett før auksjonen starter, med bilde og tekniske opplysninger.

– Vi får som regel inn syklene dagen før auksjonen starter, noen av dem bare et par timer før. Dermed blir en slik løsning ikke gjennomførbar, sier Remo Frenning i Auksjonshuset.

Auksjonene varer normalt cirka en time. Den som ikke har anledning til å være der så lenge, har muligheten til å legge inn forhåndsbud på en sykkel ved hjelp av en liten lapp med bud og kontaktinformasjon.

– Men det har liten hensikt å by 500 kroner for en sykkel du ser er veldig bra. Da er det sikkert mange andre som ser det samme og byr over med en gang, sier Frenning.

Kontaktpersoner:

  • Bergitte T. Andersen, prosjektleder i Falck, tlf. 915 78 245
  • Ole Morten Ona Ringdal, markedsdirektør i Falck, tlf. 23 00 42 20 / 909 18 959

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Falck.


Relaterte artikler