Tyver merker sine ofre (FOTO)

Omtrent slik merker tyvene sine ofre,for lettere å finne dem og rane dem senere.(Illustrasjonsfoto: Hege Bakke, Newswire)   Last ned bilde

(NW): Pass deg i julehandelen. Profesjonelle tyver merker sine ofre med klistremerker for å kunne rane dem senere, ifølge Securitas.

– Våre vektere opplever at flere blir ofre for profesjonelle kriminelle i julehandelen i år enn tidligere, sier markeds- og informasjonssjef André Thomsgård i Securitas.

Tyvene er som regel unge og velkledde østeuropeiske menn. Tidligere har de spurt sine ofre om å veksle penger, for så å lure til seg sedler eller nappe lommebøker.

Nå har tyvene blitt mer avanserte.

– I år har vektere rapportert om at folk blir merket med et lite klistremerke på ryggen når de tar ut større beløp i minibanken. Senere, når personen er i en mer sårbar situasjon, kanskje et sted det ikke er kameraovervåkning, blir vedkommende ranet eller frastjålet pengene, sier han.

Ifølge Securitas er denne metoden ny i Norge.

– Folk bør ha øynene oppe i julerushet. Ser de noen som har et mistenkelig klistremerke på jakka, bør de gjøre vedkommende oppmerksom på det, sier Thomsgård.

Skaper stress

Tyvene skaper ofte en situasjon med stress eller trengsel når de stjeler vesker eller lommebøker.

– Det er ikke uvanlig at flere kommer tett opp til offeret og spør om å veksle penger. Så kan andre begynne å prate høyt og skape en uoversiktig situasjon. Slik tas fokuset bort fra lommebok eller veske, som kan forsvinne på et øyeblikk, sier han.

For få år siden herjet østeuropeiske bander stort sett i sommerhalvåret, men nå har også julehandelen blitt høysesong for dem.

– Det har kommer flere bander fra flere land, og de er aktive nesten hele året nå. Dessuten beveger de seg raskt mellom ulike byer og fylker, slik at det er vanskelig for politiet å få tatt dem, sier Thomsgård.

Mens mange tidligere plukket ut butikker som de utsatte for tyveriraid, satser nå flere på å stjele penger fra kunder.

Vær skjerpet!

Securitas har et egent varslingssystem for sine vektere over hele landet. Rapporteres det om tyverier ett sted, spres nyheten raskt til vektere andre steder.

– I julehandelen er det ekstra viktig å passe godt på vesker og lommebøker. Skal man ta ut kontanter i minibanken er det lurt å ikke kaste kvitteringen. Tyver kan i verste fall finne ut hvor mye man har på konto. Vi opplevde nylig et tilfelle der en eldre dame ble tvunget til å ta ut 15 000 kroner, sier markeds- og informasjonssjef André Thomsgård i Securitas.

Kontaktperson:

  • Markeds- og informasjonssjef André Thomsgård i Securitas, tlf. 23 03 83 14, mobil 91 57 85 58

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Securitas.


Relaterte artikler