Så lett stjeles sykkelen din (VIDEO)

(NW): Tyven trenger bare noen sekunder på å gjøre deg en sykkel fattigere.

Med en diger boltekutter viser sjefen for Falck Sykkelregister hvor lett det er å klippe over en dårlig sykkellås.

– Mange sykkeltyverier er organiserte og skjer på tider av døgnet da det er få mennesker ute. Da er slike store redskaper som dette i sving. På dagtid bruke tyvene oftest mindre tenger, filer eller dirker. Det ser ut som de fikler med låsen og vekker lite oppsikt, sier Geir Kamsvåg i Falck.

Lurt av tykkelsen

Mange overvurderer sin egen lås.

– Også de litt tykkere låsene er ofte enkle å klippe over. Kommer tyven gjennom det beskyttende skallet ytterst, er det som regel en smal sak å klippe over vaieren inni, sier Kamsvåg.

Falck anbefaler sykkeleiere å skaffe seg såkalt FG-godkjent lås, en lås som er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd.

Her finner du en oversikt over hvilke låser som er godkjent:
http://fg.fnh.no/Hoved/FG-innbrudd/Laser-og-lasutstyr/Sykkel--moped--og-MC-laser.

Til tross for gjentatte forsøk, klarer ikke sjefen for Sykkelregisteret å klippe over FG-låsene han har tatt med til dagens demonstrasjon.

– Dersom du syns 700-800 kroner og mer er for mye å betale for en lås, kan du sikre deg på andre måter. Som å bruke to låser i stedet for én, låse sykkelen fast i noe, ta med deg sykkelsetet eller låse fast bakhjulet i stedet for forhjulet, sier Kamsvåg.

– Tyven leter ikke etter utfordringer, men muligheter. Er sykkelen din enklere å stjele enn nabosykkelen, er det din han tar.

Frekke tyver

Sykkeltyvenes freidighet når stadig nye høyder.

– For å narre politiet har tyver hengt på sin egen lås i tillegg til den som er på sykkelen fra før. Når politiet ser at han får opp den ene låsen, går de med på å klippe over den andre, som tyven sier å ha mistet nøkkelen til, sier Kamsvåg.

Nettet er også blitt et redskap. På YouTube ligger det mange videoer som viser hvordan du dirker opp en sykkellås. Proffene gjør det på rundt 15 sekunder.

Flere norske nettbutikker selger dirksett, med liksom-moralske oppfordringer som ’’Dette er en veldig artig hobby, men husk åpne aldri låser som ikke tilhører deg!’’.

– Men det er vanligst å klippe låsen med tang, siden det tar mye kortere tid enn dirking for de fleste tyver, sier Jan Malin ved Oslo politidistrikt.

– Vi ser også mange tilfeller der sykkeleieren står igjen med bare forhjulet fordi han eller hun nøyde seg med å bare låse sykkelen i det og sykkelstativet, sier han.

Sykkelregisteret virker

De politianmeldte sykkeltyveriene er på vei ned, i fjor ble 13 600 sykler meldt stjålet. I sin årlige rapport om straffesaker understreker politiet effekten av Falck Sykkelregister.

– Oblaten som du limer på er i seg selv effektiv, fordi den er et signal til tyven om at sykkelen er vanskelig å videreselge. På den står informasjon som gjør at politi, publikum og hittegodskontorer raskt finner eieren, sier Kamsvåg.

Det koster 235 kroner å ha sykkelen registret i fem år i Falck Sykkelregister. Nytt av året er at barn under ti år får gratis registrering i tre år.

PRIV TIL RED: Har du problemer med å legge ut video-fil, finner du YouTube-versjonen her: www.youtube.com/watch?v=WO0qoC392Q4
Vis filmen i teksten din ved å kopiere inn embed-koden, som du finner til høyre for vinduet.

Kontaktpersoner:

  • Geir Kamsvåg, leder av Falck Sykkelregister, tlf. 951 74 225
  • Bergitte T. Andersen, prosjektleder i Falck, tlf. 915 78 245

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Falck.


Relaterte artikler