Ny type brannslukker tillatt

(NW): Fra 1. juli er en ny type brannslukker tillatt i Norge. Slukkesprayen skal brukes til å stanse små branntilløp.

– Sprayboksen med slukkeskum er liten og lett og egner seg spesielt for eldre og funksjonshemmede som har problemer med å håndtere tyngre slukkeutstyr, sier Geert Olsen i forebyggende avdeling i Spydeberg og Hobøl Brannvesen, som har testet den nye slukkesprayen.

Han understreker at slukkespray ikke kan erstatte påbudt slukkeutstyr som alle må ha hjemme, men han tror mange småbranner vil kunne kveles i fødselen av en slik spray.

– Ved mindre branntilløp vil man kunne begynne slukkingen svært raskt. Mens én bruker sprayen, kan en annen hente pulverapparatet og få varslet brannvesenet. Og forhåpentligvis slipper man å bruke annen håndslukker i det hele tatt, sier han.

Sprayen kan brukes hjemme, på hytta, i bilen eller båten. Den får også plass i sekken på tur i skog og mark.

Miljøvennlig

Det er endringer i brannforskriftene som åpner for salg av slukkespray i Norge, fra 1. juli.

– Lav vekt og kompakt størrelse gjør plasseringen enkel, og dermed også tilgjengeligheten. Den kritiske tiden fra man oppdager branntilløpet til slukking kan starte, blir vesentlig kortere, sier brannsikkerhetsekspert Rene Depuis.

Han er produktansvarlig i BSP AS. Firmaet har utviklet en norsk slukkespray, 110 Slukkeskum. Navnet gjør det enkelt å huske telefonnummeret til brannvesenet.

– Selve slukkeskummet er laget av Solberg Scandinavian i Nordhordland og er godkjent til slukking av skogbrannner. Skummet holder svært høy kvalitet og tar hensyn til miljøet, sier Depuis.

110 Slukkeskum inneholder ikke fluoriserte karboner, er ikke giftig og er biologisk nedbrytbart.

– Skummet gir ikke sekundærskader ved bruk og kan enkelt tøkes bort. Flaskene med er merket Grønt Punkt, som er en kvittering på at miljøavgift er betalt og de skal sorteres som restavfall, sier Depuis.

Trygg i bruk

Ifølge Depuis er slukkeskummet enkelt å bruke, alle vet hvordan en sprayboks fungerer.

– Kastelengden er over 2,5 meter, og det betyr at man kan stå på trygg avstand fra brannen. Den kan brukes i alle vinkler, også opp og ned. Boksen innholder ikke drivgass, isteden blir skummet presset ut med ren, komprimert luft, som kaviar ut av en tube sier han.

FAKTA

  • 110 Slukkeskum slukker branntilløp og små branner i klasse A (fast organisk materiale: tre, papir, møbler osv) og klasse B (væsker: drivstoff, løsningsmiddel, maling, lakk osv.) Kan også benyttes mot branner i elektriske anlegg og apparater med spenning inntil 240 volt.
  • Skummet produseres i Norge og 110 Slukkeskum produseres i EU i henhold til britisk standard BS 6165:2002.
  • 110 Slukkeskum er biologisk nedbrytbart, er ikke giftig og inneholder ikke PFC (fluoriserte karboner) eller helseskadelige kjemikalier.
  • 110 Slukkeskum inneholder ingen farlige drivgasser eller kjemikalier og skal sorteres som restavfall.
  • Slukkesprayer er tilleggsutstyr og kan ikke erstatte påbudt manuelt slukkeutstyr.


PRIV. TIL RED:

Her kan du laste ned høyoppløst og gratis foto av slukkesprayen i aksjon: LAST NED

Her finner du tv-reportasjen på YouTube : http://www.youtube.com/watch?v=nlypRBrKOjY

For å vise YouTube-vinduet i saken din:
1) Klikk på YouTube-lenken over.
2) Klikk på "Innbygg" (eller "Embed") nede til høyre for YouTube-vinduet.
3) Kopier den blåmerkede koden som dukker opp og lim den inn på ønsket sted i publiseringsprogrammet ditt.

Kontaktpersoner:

  • Produktansvarlig René Depuis i BSP AS, mobil: 9300 6800, e-post: rene@bsp.no

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for BSP AS.