10 prosent færre konkurser

(NW): I fjor gikk 4885 norske bedrifter konkurs. I år blir tallet 500 lavere, viser beregninger fra Experian.

4063 bedrifter hadde gått konkurs ved inngangen til desember, i tillegg var 1119 tvangsavviklet.

– Vi tror konkurstallene kommer til å fortsette å falle ytterligere neste år, slik de har gjort i høst, sier direktør Gabor Molnar i Experian, verdens ledende leverandør av kreditt-, analyse og markedsinformasjon.

I fjor var konkurstallene unormalt høye. I år har de heller ikke vært spesielt lave i et historisk perspektiv, men med få unntak har trenden vært positiv i 2010.

I september ble det registrert mange konkurser, men i de andre månedene har det vært en nedgang.

Nabo- forskjeller

Det er store lokale forskjeller i konkursstatistikken i år. Sør-Trøndelag er det fylket som kan vise til den beste utviklingen, med 36,9 prosent færre konkurser enn i fjor. Nabofylket Nord-Trøndelag befinner seg i den motsatte enden av skalaen med 12,8 prosent flere konkurser enn i 2009.

Også Finnmark og Akershus er blant de dårligste fylkene i år, mens Buskerud og Oppland har langt lavere konkurstall i enn i fjor.

– Det er positivt at vi nå ser en betydelig nedgang i konkursraten blant selskapsformene NUF (Norsk avdeling av utenlandsk foretak) og AS (aksjeselskap). For enkeltpersonforetakene har konkursraten økt noe, sier Gabor Molnar.

Konkursraten viser hvor stor andel av foretakene som går konkurs i løpet av et år.

Trøbbel for fritidsbransjen

I flere av de største bransjene er det markert færre konkurser i år enn i fjor, blant annet innen bygg og anlegg, finans og industri.

Den bransjen som har slitt mest i år er underholdning, sport og kultur. Det forklarer Molnar med at mange sponsorer har uteblitt. Hoteller og restauranter har heller ikke hatt noe lett år.

– Bedrifter og personer unner seg ikke det som oppfattes som luksus i usikre tider, men vi tror på bedring også for disse bedriftene neste år, sier Gabor Molnar i Experian.

I reiselivsnæringen rapporteres det om en svak økning i antall utenlandske besøkende og norske gjester ved overnattings- og serveringsstedene i høst.

 

Priv til red: Last ned konkurstall for alle landets kommune her

KONKURSTALL NOVEMBER 2010

 

Kontaktpersoner i Experian:

  • Direktør Gabor Molnar, mobil: 970 62 331 email: gabor.molnar@no.experian.com
  • Markeds- og informasjonssjef Øistein Heier, telefon: 930 14 543 email: oistein.heier@no.experian.com

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Experian.


Relaterte artikler