– 50 000 kr for å bli vekter (FOTO)

-Studenter vil ikke bli vektere hvis de må betale 50 000 kroner for kurs, sier administrerende direktør Petter Furulund. (Foto: NHO Service)   Last ned bilde

(NW): Halvparten av landets vektere er studenter. Nye krav fra myndighetene kan føre til at mange ikke vil ha råd til å ta vekterkurs, mener NHO Service.

Studenter som vil ha deltidsjobb som vektere, betaler i dag rundt 5000 for et tre dagers kurs som er inngangsbilletten til yrket. Nå foreslår Justisdepartementet å utvide vekterkurset til fire-fem uker.

– Prisen for et så langt kurs blir trolig minst 50 000 kroner. Det er høyst tvilsomt om studenter har råd til å betale slike summer. Inngangsbilletten blir for dyr, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service, som organiserer sikkerhetsbransjen i Norge.

Hvert år tar rundt 5000 personer kurs som kvalifiserer til vekterjobber.

Frykter mangel

Shereryar Khan fra Dilling i Østfold har jobbet tre år som vekter ved siden av it-studier på Høgskolen i Oslo.

– Den jobben hadde jeg nok ikke hatt hvis jeg skulle ha betalt titusenvis av kroner for et vekterkurs. Jeg hadde aldri brukt så mye penger for å få meg en jobb ved siden av studiene, sier han til Newswire.

Han jobber mellom 30 og 50 timer i måneden, ofte i helgene.

– Det er kjempefin jobb å ha mens jeg studerer. Jeg opplever at det jeg gjør er viktig og at publikum føler seg tryggere når det er vektere tilstede. Men å betale 50 000 kroner for vekterkurs er uaktuelt.

Nå frykter NHO Service dårlig rekruttering til vekterjobber, med påfølgende vektermangel i Norge.

– Hvis studentene kvier seg for å satse på vekteryrket, vil bransjen slite alvorlig med å skaffe folk. Allerede i dag er det mangel på utdannende vektere som for eksempel kan drive adgangskontroll på sykehus eller være vakter på t-banen og ved verditransporter.

Bruken av studenter i vaktselskapene varierer fra 90 prosent i mindre selskaper til 15 prosent i de største.

Treffer skjevt

Forslaget om å øke kravene til vekterutdanningen ligger i forskrifter til ny lov om vaktvirksomheter som nå er ute på høring.

Den viktigste begrunnelsen er å redusere faren for maktmisbruk blant vektere. NHO Service mener kravet er overdimensjonert og treffer skjevt.

– Episoder der vektere har opptrådt kritikkverdig har fått stor medieoppmerksomheter. Men i forhold til det store antall oppdrag som utføres, er slike episoder svært sjeldne. Over 90 prosent av vekterne jobber i hovedsak med serviceoppdrag der faren for maktmisbruk er lik null, sier administrerende direktør Petter Furulund.

Fakta om vekterbransjen:

  • Rundt 12 00 personer jobber som vektere i Norge. Om lag 2/3 jobber deltid. Deltid spenner fra korte sommervikariater til faste stillinger med redusert stillingsbrøk.
  • I 2009 grep vekterne inn i 92 000 episoder. Det dreide seg blant annet om innbrudd i biler, butikktyverier, bråk og trusler på kjøpesentre, stasjonsområder og trafikknutepunkter.
  • Det ble innlevert 25 politianmeldelser mot vektere fra publikum i 2009.

Kontaktpersoner:

  • Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, mobil 900 39 151
  • Bård Fiksdal, informasjonssjef i NHO Service, mobil 930 88 777

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for NHO Service.


Relaterte artikler